Go, Ciolo!

 

Romanasul e un sceptic prin excelenta. Si in acelasi timp, prin excelenta, nu e un sceptic. Romanul e ca o zebra a scepticismului.

Adica, daca ii prezinti romanului o idee/persoana de care nu ii place, sa vezi acolo scepticism sanatos nene! Orice inseamna ideea respectiva este tratat cu o doza extrem de sanatoasa de indoiala, romanasul vrea dovezi si vrea sa ii fie demonstrata fiecare particica a respectivei afirmatii. Dar daca ideea ii place, gata cu scepticismul. Afara pe geam! Ideea aia e adevarata DOAR pentru ca romanasului ii place. Mai mult, scepticii cu privire la aceasta idee neplacuta sunt doar niste hateri care nu inteleg nimic.

De exemplu, teoria evolutiei. Spune-i vreunui romanas cum oamenii se trag din “maimute” (las-o asa!). Sa-i vezi pe toti atunci cum devin experti in genetica, fosile intermediare, complexitate ireductibila si alte argumente de gen. Scepticism dom’le, ca asa trebuie. Cum adica noi ne tragem din maimute? Ce ej’ nebun? Ia de aici gramada de “argumente” impotriva farsei evolutiei!

De principiu asta ar fi ok, insa dupa asta intreaba-i pe romani ce parere au de horoscop. Si gata, s-a dus scepticismul. Nici vorba de asa ceva. Romanasul “expert”, desi habar nu are de mecanica astrelor, de astronomie, de astrofizica, etc, e sigur ca daca Uranus e in nu-stiu-ce constelatie, in mod CERT prostiile scrise la rubrica “Horoscop” sunt reale si ca astazi va castiga bani, va incepe un proiect de succes si ca se va putea da la noua secretara.

Si astfel de exemple sunt o gramada: de la ateul convins ca religia e o prostie, dar care este sigur de validitatea Noii Medicine Germane, la individul convins ca totul e o conspiratie, dar ca Iluminatti isi lasa urmele pe toate gardurile, pana la doamna care stie totul despre masinatiunile Big-Pharma, dar care urmeaza cu strictete Terapia Oului de Jad….

Asta e romanul. Scepticul-zebra.

Care sunt domeniile la care tot romanul se pricepe? Fotbal si politica. Putea lipsi scepticismul-zebra din aceste domenii? Mai ales din politica….ce gluma buna! Politica e casa scepticismului-zebra. Daca imi place de politicianul X, atunci tot ce zice ala e adevarul absolut si reprezinta solutia perfecta. Daca nu imi place de politicianul X, atunci ala poate spune orice. Chiar si afirmatii de genul 2+2=4 sunt dubioase in gura acestui politician.

Si asa ajungem la Dacian Ciolos. Primul ministru al Romaniei a fost zilele trecute in fata parlamentarilor si a prezentat situatia economica si sociala a tarii. Fain discursul premierului. Omul a argumentat cu cifre, cu indici, cu comparatii si a prezentat o situatie a Romaniei, mai degraba roz sau macar inspre roz.

Daca citim discursul prezentat (eu l-am citit aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21298718-livetext-video-dacian-ciolos-prezinta-parlament-situatia-economica-tarii-solicitarea-psd.htm), este usor sesiza ca discursul se compune din doua parti: partea tehnica (rezultate obiective si verificabile, indicativi macro economici, statistici sociale, etc) si partea de gargara (despre patriotism, cum a indeplinit Guvernul asteptarile romanilor, increderea cetateanului, samd).

Rezultatul discursului premierului? ORGASM NATIONAL. Dupa ziua de luni, tot romanul “inteligent” la deificat pe Ciolos. Daca esti impotriva lui Ciolos ai devenit dusman national si trebuie sa fii batut in piata publica. Deja avem axa istorica Stefan cel Mare – Cuza – Dacian Ciolos. Ce roman, dom’le! Ce model pentru toti oamenii de buna credinta! Cat de binecuvantati suntem sa fim contemporani cu el!

Ok, asta nu e neaparat ceva de rau. E bine sa avem modele si e bine sa laudam oamenii ce merita laudati. Dar de ce este acum ridicat in slavi Dacian Ciolos? Pentru ca a prezentat o situatie excelenta a Romaniei? Ei, as! Nimeni nu a analizat in vreun fel cifrele alea. Nimeni nu mai tine minte ce crestere economica are Romania, numarul de locuri de munca, numarul de ordonante de urgenta (oops) sau cuantumul sumelor atrase din proiecte europene ori alte aspecte ale partii tehnice ale discursului premierului.

Nuuuu, lumea l-a ridicat in slavi pe Dacian Ciolos pentru partea de gargara. Ciolos a devenit “Romania’s sweetheart” pentru aburelile politicianiste spuse in Parlament si nu pentru datele certe si verificabile cu care s-a prezentat.

Ce mai conteaza ca toate balmajelile alea despre increderea cetateanului, transparenta sau patriotism sunt comune tuturor politicienilor? Ce mai conteaza ca notiunile alea sunt doar praf in ochi? Ce mai conteaza ca patriotismul nu e niciun fel de indicator al competentei si ca e la fel de relevant ca si numarul de la pantofi sau ca “mandru ca sunt roman”? Astea nu conteaza nene….conteaza doar ca ne place de Ciolos. Si fiindca ne place de Ciolos, tot ce spune el e al naibii de profund si perfect adevarat.

Asta e scepticismul-zebra la romani. G.Massey a spus ca “Trebuie sa le fie dificil celor ce percep autoritatea drept adevar, in loc sa perceapa adevarul ca autoritate”. Asta e si cazul cu Dacian Ciolos. Autoritatea sa intelectuala in fata romanilor nu s-a inaltat pe validitatea tezelor sale, ci tezele sale sunt tratate ca fiind valide pentru ca sunt afirmate de Ciolos. Inseamna asta ca cele spuse luni de premier sunt niste minciuni sau prostii? Habar nu am. Si nici nu conteaza asta, pentru ca aici nu e vorba de Ciolos, ci de cat de prosti suntem si cum lipsa acuta de modele sociale din ultimii 50 de ani ne face sa ridicam in slavi orice individ doar pentru ca vorbeste mestesugit. Mai adaugam si faptul ca “i-a tras-o Ciolo’ mustaciosului pesedist” si avem eroul national. Apropo, cand e ziua lui Ciolos, ca aia ar trebui sa fie ziua Romaniei.

Bineinteles ca eu am o serie de intrebari privind cifrele alea prezentate de premier. Nu prea imi dau seama ce inseamna cresterea aia economica de 4,8%, in conditiile in care importam foarte multe bunuri de consum. Am dat peste o un articol in care niste specialisti ziceau ca nu e asa buna cresterea asta economica (http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/crestere-record-pentru-economia-romaniei-in-uniunea-europeana-de-ce-acest-lucru-nu-este-neaparat-pozitiv.html). Tocmai de asta as fi vrut mai putina ridicare in slavi si mai multa analiza. Adica, vine premierul, vine cu cifre, oricine poate analiza si explica ce inseamna cifrele alea si nu se face asta….

Normal ca ma intreb si eu cum sta treaba cu fondurile europene pentru 2014-2020. Am vazut ca suntem intr-o perioada de pregatire, dar cat mai dureaza? Si ca idee, de ce aceasta mare discrepanta intre Romania si Polonia (http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/factsheets/2016/european-structural-and-investment-funds-country-factsheet-romania  vs http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/factsheets/2016/european-structural-and-investment-funds-country-factsheet-poland)?

Nedumeririle mele se leaga si de numarul mare de ordonante de urgenta date de Guvernul Ciolos. Intre 15 noiembrie 2015 si 19 septembrie 2016 avem 71 de OUG-uri (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2015&emi=3&tip=18&rep=0 si http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2016&emi=3&tip=18&rep=0) emise de un guvern care se lauda cu transparenta. 71 de OUG-uri in 10 luni, adica mai bine de 7 pe luna e un bilant cu care Ciolos ii egaleaza si pe Boc si pe Ponta (campionii OUG-urilor).

As mai putea sa spun si despre proiectul de modificare a Legii drepturilor de autor, care e dezastruos si despre conflictele cu magistratii, sa intreb si de numarul de firme intrate in insolventa in 2016, dar mai bine sa ma opresc ca cine stie cum voi fi catalogata drept  dusman al poporului si biciuita in piata publica.

In incheiere o dilema. Daca Ciolos ar fi venit cu urmatoarele cifre:

  • Crestere economica de 4,2%;
  • Investitii directe crescute cu 55% fata de anul trecut;
  • Rata a inflatiei de 0,9%;
  • Locuri de munca create 231.000;
  • Cresterea puterii de cumparare a castigului salarial cu 6,4%;
  • Scaderea cu 57% a numarului de societati intrate in insolventa;

ar fi fost acelasi organsm national? Eu zic ca da, desi astea-s cifrele lui Ponta din mai 2015 (http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/14386322/2/situatia-economica-a-romaniei-iunie-2015-2iunie.pdf). Dar de Ponta nu ne place.

Autoritatea ca adevar / adevarul ca autoritate.