Nu ne mai vaccinăm copiii, că asa am citit pe net

vaccin

 

Din păcate, în ultimii ani, campaniile antivaccinare, au luat amploare şi in România, devenind una dintre cele mai controversate probleme in rândul mămicilor, răspândindu-se din ce în ce mai des în special în mediul online. Deşi vaccinul este una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX în medicina şi ştiinţa biomedicală, dovedindu-se prin statistici clare că ele pot proteja populaţii întregi de boli periculoase, acest fapt nu îi împiedică pe parinţi să refuze vaccinarea copiilor lor. Iar asta din cauza neinformării corecte a acestora sau  informării de pe site-urile sau blog-urile neoficiale si nerecomandate de catre specialişti.

         De unde au apărut şi de ce ?

 

Curentul antivaccinare a luat naştere in SUA, şi s-a extins în întreaga lume. Momentan, în SUA, o epidemie de rujeolă le creeaza probleme autorităţilor, care caută soluţii pentru a stopa extinderea epidemiei, care poate avea un deznodământ tragic în rândul copiilor. Specialiştii din întreaga lumea au răspuns cu fermitate în cazul soluţionării acestei răspândiri – epidemia coincide cu tendinţa crescută , manifestată la parinţi, de a refuza vaccinarea copiilor. Însuşi Preşedintele Obama a intervenit şi a facut apel la părinţi să îşi vaccineze copiii, numărul cazurilor de îmbolnăvire fiind îngrijorător.

În Europa, în special în ţările dezvoltate, se iau măsuri drastice în privinţa părinţilor care refuză vaccinarea copiilor, spre exemplu, în Franţa, Curtea Constituţională a decis că încălcarea obligaţiei de vaccinare se pedepseşte cu amenzi de până la 30.000 de mii de euro şi până la 2 ani de închisoare. În Australia, autorităţile nu le mai oferă ajutoare părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii. În Italia s-au introdus pe lista obligatorie de vaccinare, 4 tipuri de vaccinuri: difteric, tetanic, polio si hepatită B. În Belgia, copiii nu mai pot fi înscrişi la scoală daca nu au vaccinurile obligatorii făcute. In capitala Germaniei se înregistrează în prezent sute de cazuri de îmbolnăvire cu pojar, în anul 2015 un bebeluş de numai 18 luni a murit din cauza complicaţiilor acestei maladii. Vina pentru această epidemie este atribuită de medici părinţilor care, fie nu vor să-şi vaccineze copiii, sau nu respectă grila de vaccinare. Experţii germani vorbesc despre o „ situaţie insuportabilă „ şi „ vătămare corporală „ . În Germania nu este încă obligatorie vaccinarea dar se ia în considerare introducerea unui – drept fundamental la vaccinare -, care să nu poată fi încălcat.

1 din 100 de copii vaccinaţi împotriva pojarului se îmbolnăveşte de o formă mult mai uşoară si necontagioasă. Toate acestea nu se compară cu pericolul la care este expus un copil în cazul îmbolnăvirii reale cu pojar. În România, situaţia devine îngrijorătoare, rata vaccinării la copii a scăzut chiar şi cu 20% sub nivelul de siguranţă de 95% recomandat de ORGANIZATIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII. În prezent, ţara noastră, se confruntă cu cele mai multe cazuri de tuberculoză si rubeolă din Europa, arată statisticile oficiale. De asemenea, ocupăm locul 2 la numărul de cazuri de hepatită B, deşi aceste afecţiuni mortale ar putea fi prevenite prin vaccinare, imunizarea copiilor fiind în scădere considerabilă. Chiar şi medicii de familie au observat şi sesizează populaţia în privinţa beneficiilor vaccinării copiilor, dar şi a adulţilor, aceştia susţinând că puţinele efecte adverse demonstrate până acum sunt minore şi nu trebuie luate în calcul. Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti şi de OMS, contactarea cu aceste boli poate aduce chiar moarte. Vaccinurile pediatrice au o eficienţă cuprinsă între 90% şi 99% , de-a lungul timpului eradicând multe boli. Vaccinarea copilului poate avea ca efect durere si roşeaţă locală, sau o uşoară creştere a temperaturii corpului, toate aceste adverse fiind regăsite pe prospectele cutiilor şi explicate de fiecare medic înainte de a vaccina un copil. În schimb, NEVACCINAREA copilului poate atrage chiar PARALIZIA, ENCEFALITA, ORBIREA, uneori chiar şi MOARTEA.

Tot mai multi parinţi, din nefericire, aleg să nu-şi vaccineze copiii, şi ar putea fi usor înţeleşi având în vedere că sursa lor de informare o reprezintă internetul. La o simplă căutare în mediul online, chiar printre primele rezultate ale căutării, se află un numar mare şi o serie de articole cu povestiri, pe diferite blog-uri, ale mamicilor care îşi împărtăşesc ce au pătit copiii lor în urma vacinării. Chiar şi faptul că după un banal vaccin s-au îmbolnavit de autism. Total eronat. AUTISMUL nu este o boală, el reprezintă un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale. Cauzele autismului nu sunt înca descoperite, dar se crede ca tulburările sunt cauza unor defecţiuni genetice, ale unor interacţiuni între gene sau mutaţii rare. Studii asupra unei populaţii mari au demonstrat că NU EXISTĂ NICIO LEGĂTURĂ între autism şi vaccinarea copiilor. Datele statistice oferite de INSP, arată că începand cu 2013, rata de vaccinare a scăzut semnificativ, doar 75% dintre copiii născuţi atunci au primit vaccinul împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei ( ROR ), iar pentru alte vaccinuri acoperirea fiind sub pragul de siguranţă de 80%. In anul 2014 si 2015, au urmat scăderi şi mai mari în rândul copiilor vaccinati, cu procente cuprinse între 2,5%  şi  4% , principala cauză fiind neprezentarea părinţilor la medicul de familie ( 28% ), si 14,3 % dintre parinti au refuzat să îl vaccineze.

Numărul părinţilor care refuză vaccinarea copiilor este îngrijorător şi creşte în fiecare an, mai pronunţat în mediul urban cu plus 3,2 % faţă de mediul rural. ( INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNATATE PUBLICĂ ).

În anul 2002 – OMS a declarat că poliomelita, dupa sute de ani de când a provocat milioane de decese în întreaga lume, a fost eradicată în Europa, datorită vaccinarii populaţiei.

Începând cu anul 2010 – OMS şi-a propus ca următoarea eradicare să fie rujeola ( pojar ), şi rubeola. Iniţiativa RUJEOLA condusă de OMS şi UNICEF a dus la vaccinarea a peste 217 milioane de copii între anii 2001- 2005, în cea mai mare parte în Africa. Decesele cauzate de rujeolă au scăzut cu peste 60% datorită vaccinării populaţiei. Estimările au adus la concluzia că imunizarea ar permite evitarea a aproximativ 7,5 milioane de decese cauzate de această maladie. Agenţiile ONU estimează că vieţile a aproape 12.000 mii de copii sunt salvate zilnic, în principal datorită accesului la sistemul sanitar şi a programelor de vaccinare. Agenţia avertizează însă că în continuare mor  peste 21.000  de copii zilnic.

Mişcarea antivaccinistă ar trebui să ia în calcul nu numai numărul de Like & Share pe Facebook a articolelor publicate, ci şi efectele negative pe care aceasta o are în rândul sănătăţii copiilor noştri, să-şi asume şi să conştientizeze rezultatul instigării ei la îmbolnăvire şi chiar moarte. O campanie de manipulare şi dezinformare inconştientă, transformată într-un trend în mediul online, duce la deces.

 

Anca-Maria Sâiu