Momentul ADEVĂRULUI

alegeri-tsd-brasov

Doar câteva zile ne mai despart de Congresul TSD, eveniment care se dorește să marcheze un nou capitol pentru tineretul social-democrat din România. De câte ori am auzit această expresie, mi s-a părut folosită doar pentru a acoperi lipsa de inspirație a echipelor de campanie în găsirea unei denumiri cu rezonanță, care să incite membrii la acțiune. Să fie de această dată aplicată cu adevărat sintagma schimbării?

Un lucru trebuie recunoscut: Congresul care se va desfășura duminică va fi altfel decât am fost obișnuiți. Înțeleg că numărul delegaților va depăși timid 1000 de persoane, lucru care mă intrigă. Pe cât sună de catastrofal, poate că nu este chiar o idee rea. Adică optimistul din mine speră ca acesta să fie semnalul profesionalizării TSD, în sensul de a închega un grup mai restrâns, însă format din lideri cu adevărat implicați în politică. Poate…

Realitatea scenei politice de astăzi este una încețoșată. Cu toții ne întrebăm ce va urma, ce așteptări are noul val de tineri care se dovedește tot mai interesat de fenomenul politic și cum ar trebui să acționăm noi, pentru a le dovedi preocuparea pentru aceleași mize: un stat de drept autentic, o societate echitabilă, un sistem social echilibrat, etc. Pentru șefia TSD s-au înscris în competiție 3 dintre colegii noștri: Andrei Tinu, Gabriela Podașcă și Gabriel Petrea. Sunt nume cu rezonanță, iar acest lucru mă bucură. Nu voi face lobby pentru nici unul dintre candidați, însă cred că ar fi cazul, chiar și în ceasul al XXI-lea, ca fiecare să își prezinte într-un mod deschis viziunea asupra acestei organizații și programul pentru realizarea căruia ne solicită votul. Este inadmisibil ca pentru un post atât de râvnit, de președinte al celei mai numeroase organizații politice de tineret din România, să nu existe o dezbatere publică pe marginea programelor propuse de candidați.

Pe holurile TSD se discută de multă vreme despre schimbare, despre fiecare candidat în parte și echipe. Se fac pronosticuri și se șoptesc rezultatele. Există discuții despre cine este mai în trend, mai cool, mai fancy… În organizațiile județene se organizează Comitete Executive pentru stabilirea direcției de urmat. Nu a unui proiect politic, ci a unui nume sub protecția căruia să ne păstrăm avantajele.

Și ultimul aspect care mă îngrijorează este modelul desemnării viitorilor membri ai Biroului Permanent Național TSD. Dacă se va mai numi așa sau altfel, care va fi rolul acestuia pe viitor, sunt alte detalii care îmi lipsesc. Deci totul este în ceață… O ceață din care încă sper să apară o rază de lumină, fermă, dar moderată.

În final, lansez o provocare pentru fiecare dintre candidați: folosiți-vă de aceste ultime zile rămase până la momentul votului și lansați idei pentru o schimbare în bine a societății, idei pentru sistemul de învățământ, corelate cu soluții pentru piața muncii. Asta așteaptă tineretul din România!