Se caută un antidot?

5888660866_ceb6e87bb5_bOrganism care trăiește și se hrănește pe seama altui organism, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea. Este definiția PARAZITULUI, disponibilă în Dicționarul explicativ al Limbii Române. Un astfel de organism și-a făcut apariția de câțiva ani și în mediul politic din România, tolerat îndelung de către formațiunea care i-a permis dezvoltarea. Și totuși, până când?

Trăim cu toții vremuri cel puțin ambigue în privința evoluției scenei politice. O dreaptă aflată parcă în stare de ebrietate, cu un PNL umflat în pene datorită unui rezultat al alegerilor prezidențiale pe care nici ei nu îl înțeleg, un PMP rămas până nu demult în moarte clinică, dar al cărui căpitan tocmai și-a anunțat întoarcerea la cârmă, alte câteva partidulețe aflate în totală derivă, fără vreun potențial real de acaparare a atenției electoratului cu o doctrină clară. Și o stângă populată de PSD, partidul de guvernământ cu cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani, după unii, alături de mult titratul partid rezultat dintr-o hemoragie netratată la timp, care, tolerat ani la rând, a ajuns să controleze gazda datorită bunăvoinței căreia a supraviețuit. Vorbim, evident, despre UNPR, acest aliat neloial care nu se mai oprește din emiterea de pretenții care depășesc cu mult pălăria liderilor săi, sau capacitatea aparatului propriu de a administra

Peste doar două zile, în cadrul Partidului Social Democrat se vor desfășura alegerile pentru desemnarea noului președinte al formațiunii, ocazie cu care liderii partidului au gândit organizarea în paralel a unui sondaj la care să răspundă aproximativ 5 milioane de români – membri, simpatizanți, sau simpli cetățeni care vor dori să își exprime părerea cu privire la ultimele măsuri luate de cel mai mare partid din România, dar și în privința unor propuneri pentru viitor.

Am fost plăcut suprins de această idee și cred că în urma centralizării rezultatelor sondajului, noua echipă de conducere va avea o imagine foarte clară cu privire la așteptările pe care electoratul le are, în urma cărora vor putea fi elaborate noi strategii. Cu toate acestea, nu mă pot abține să fac o sesizare în privința lipsei unei întrebări importante (după umila mea părere), aceea cu privire la alianțele existente și/sau viitoare cu care PSD ar putea marșa pentru un nou ciclu electoral.

Cred cu tărie că în formula actuală, partidul va continua să sângereze, tolerând la nesfârșit un organism dăunător, care, după ultimele discursuri din spațiul public, ar avea pretenția de a rămâne lipit de gazda binevoitoare și pentru alegerile de anul viitor. Constat lipsa dezbaterii acestui subiect care, în teritoriu, acolo de unde vine reala forță a partidului, pune la încercare în fiecare zi răbdarea membrilor dedicați activității de partid. Și atunci îndrăznesc să întreb: considerați că avem o forță atât de mare încât să ne permitem la nesfârșit menținerea acestei infecții în organism? Oare nu ar fi cazul unei dezbateri serioase pe această temă sau chiar sondarea membrilor cu privire la strategia viitoarelor alianțe? Se caută un antidot pentru vindecarea plăgii sau durerea chiar nu este percepută?