Lumea se schimbă și noi nu putem să rămânem pe loc!

Andrei Tirdea

Andrei Tirdea

 

Anii trec în viteză și lasă în urmă fapte și situații de la care este nevoie să învățăm ce trebuie să facem sau ce nu trebuie să facem pentru ca viitorul să nu fie o umbră încăpățânată a ceea ce astăzi este trecut. Îmi amintesc cu regret de cei 10 ani din România, avându-l la conducera țării pe fostul Președinte Traian Băsescu, și de declarația sa deloc încurajatoare, chiar zbrobitoare pentru tânăra generație, după cele două mandate: „Generație tânără ratată!”. Îmi vuvuie apăsat în cap aceste cuvinte, dar, în același timp, mă fac să cred cu tărie că acum este momentul propice ca tinerii politicieni să dovedească ipocrizia si falsitatea spuselor lui Traian Băsescu.

Pe eșichierul politic Traian Băsescu rămâne doar „un dictator” cu o pasiune nefastă de a apăsa pe butoanele economiei României doar pentru propriul interes si al acoliților săi. Degringolada măsurilor injuste luate în timpul guvernării PDL, astăzi noul PNL condus de co-președiniții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, la comanda lui Traian Băsescu: tăierea de pensii și salarii, închiderea de școli și spitale – astăzi au fost reparate și au fost redate drepturile românilor de către guvernarea PSD – UNPR –PC.

Nu mai încerc să punctez cât de mult rău a facut acest politician, Traian Băsescu, României, pentru că – Băsescu acum înseamnă trecut! Cel supranumit „Cucul de la Cotroceni” care ieșea să facă scandal și să ne spună cât de rău o să o ducem în România, astăzi nu mai contează!  Ceea ce contează este ce învățăm din acest trecut!

Numai că, din evenimentele petrecute recent atât pe scena politică, cât și în societatea civilă, trecutul ne-a mai dat o lecție! Și una chiar foarte importantă! Alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014 ne-au readus foarte puternic în memorie faptul că poporul este suveran și că drepturile cetățenilor sunt piedestal pentru o democrație occidentală.

Încă îmi sunt foarte vii în minte cozile cu sute de tineri care așteptau să voteze – nu pentru încrederea pe care o aveau în candidatul ACL Klaus Iohannis, ci pentru a vota împotriva candidatului PSD Victor Ponta. Oare de ce tinerii înmulțeau rândurile la secțiile de vot pentru a pune ștampila pe candidatului dreptei Klaus Iohannis care avea susținerea vechiului PDL (noul PNL)? Poate pentru că în același mod în care Uniunea Social Liberală (USL) a câștigat fără echivoc alegerile parlamentare din 2012 împotriva pedeliștilor care în timpul guvernării au încălcat drepturile cetățenilor români, așa în cadrul alegerilor pentru Palatul Cotroceni evenimentele din Diaspora au produs poate cea mai mare ruptura dintre tineri și Partidul Social Democrat.

Tineretul Social Democrat  (TSD) are astfet în momentul de față un rol esențial de a (re)aduce tinerii din România mai aproape de valorile și principiile social-democrației. Suntem într-un an preelectoral, urmează ca în 2016 să avem alegeri locale și alegeri parlamentare. De aceea este nevoie ca TSD să anticipe problemele care ar putea să apară sau eventualele oportunități pe care să le valorifice astfel încât Tineretul Social Democrat să funcționeze ca o pepinieră pentru Partidul Social Democrat.

Prin urmare, organizația de tineret a PSD – pentru a da refresh actualei clase politice și pentru a (re)caștiga încrederea tinerilor care se uită acum cu suspiciune către patidele politice din România – trebuie să aibă curajul și voința de a-și analiza și asuma responsabilitățile, chiar dacă pentru acest fapt este nevoie să vină în contradicție cu ceea ce gândește organizația de seniori a PSD. Curaj și voință TSD! Este timpul să arătăm că suntem tineri și ne pasă de societatea în care tărim!