TSD Network. Who’s in?

Person drawing a People Network illustration with chalk on a blackboard.
Person drawing a People Network illustration with chalk on a blackboard.

Am ascultat cu foarte mare atenție declarațiile recente ale președintelui Liviu Dragnea cu privire la necesitatea unui program de gestiune al carierei în PSD.

Mă bucur că există și din partea seniorilor interes pentru ceea ce tinerii reclamă de foarte mult timp că ar lipsi: promovare în PSD bazată strict pe competențe și performanțe.

Privind lucrurile dinspre TSD, de foarte mult timp se atrage atenția asupra faptului că tinerii sunt supărați tocmai pentru că nu de fiecare dată cei mai buni sunt promovați, nu de fiecare dată cei mai conștiincioși, mai muncitori, mai loiali sunt ajutați. Sentimentul că unii sar rândul fără a exista motive pentru așa ceva creează descurajare și neîncredere. Promovăm un om și pierdem 50 în schimb. Și apoi ne întrebăm de ce nu ne votează tinerii.

Noi am spus întotdeauna că este nevoie de predictibilitate în parcursul politic al fiecărui tânăr. În primul rând pentru că doar așa procesul de recrutare poate fi unul normal. În al doilea rând, menținerea tinerilor în politică devine mai ușoară având la bază motivarea de a avansa și de a crește în interiorul organizației.

Acum 11 ani la Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) am organizat un sistem de management al membrilor. Acesta permitea gestiunea membrilor din două perspective. Prima, cea profesională, unde fiecare membru voluntar își completa CV-ul cu toate abilitățile. Cea de-a doua, cea organizațională, unde se puncta implicarea fiecăruia în activitățile curente.

Astfel în momentul în care era nevoie de o un student cu anumite abilități, pentru a participa de exemplu la un workshop, pentru a-l recomanda pentru internship sau angajare, pentru a reprezenta organizația sau pentru a candida la o poziție, aceștia erau clasați în ordinea punctajului, știindu-se întotdeauna că acel care s-a implicat cel mai mult are întâietate.

Plecând de la această experiență pozitivă, în urma căreia am reușit să construim una dintre cele mai performante organizații studențești din România, am gândit, împreună cu mai mulți colegi, un sistem similar la TSD.

Sub denumirea TSD Network (Rețeaua TSD), sistemul de evidență a membrilor și de gestiune a carierei este organizat sub forma unei baze de date private. Toți cei peste 50.000 de membri se vor putea înscrie și își vor putea completa CV-ul. Partea politică va fi monitorizată și punctată în funcție de fiecare caz în parte de coordonatorul structurii. Tânărul este responsabil să-și administreze și să-și actualizeze profilul, în funcție de studii, abilități, obiective politice și profesionale, proiecte și activități la care a participat în cadrul echipei (în acest caz, responsabilul local va avea rol de validator).

Astfel, putem ști în fiecare moment câți specialiști într-un anumit domeniu, membri ai TSD, avem, ce activități politice sunt cele mai populare, care este gradul de implicare al fiecăruia, ce vechime au membrii noștri, cât de eficienți suntem în a-i păstra pe cei care ni se alătură, ce workshopuri ar trebui să organizăm. Sunt, bineînțeles, o mie de lucruri pe care le putem gestiona în acest fel. Important este să existe deschiderea pentru acest exercițiu de eficiență și transparență care va aduce TSD într-o nouă etapă.

Proiectul poate fi disponibil în aproximativ 3 săptămâni și va constitui elementul central în managementul carierei în TSD.

El va fi gestionat de un departament de resurse umane fără de care noul TSD nu poate funcționa. Pentru un președinte de organizație este practic imposibil să cunoască fiecare membru în parte, să îi cunoască parcursul profesional și politic, nivelul de implicare și nevoile de dezvoltare profesională. Din acest motiv, noua structură trebuie să se preocupe în modul cel mai prietenesc și colegial cu putință de fiecare membru în parte. Sondaje interne și analize ne vor putea spune cât de bine și cât de mult se muncește în TSD și care este opinia colegilor noștri. Departamentul trebuie să aibă printre responsabilități organizarea proiectelor de formare a membrilor (traininguri, cursuri și sesiuni de formare, dezbateri), dar și a celor de team-building. Închegarea echipei și funcționarea TSD-ului ca un tot unitar este un lucru la care țin foarte mult. Acesta este unul din proiectele care le poate arăta membrilor și simpatizanților noștri că suntem serioși și că nu doar vorbim de schimbare, ci o și facem.

Sistemul de management al membrilor este unul dintre multele proiecte pe care doresc să le punem în aplicare în următoarea perioadă în TSD. Așa cum vedem cu toții, degeaba ne batem pe funcții, dacă nu avem mai întâi ce să conducem.

Credeți că este necesar un astfel de proiect pentru evidența membrilor TSD? Ca de obicei, aștept părerile voastre, propunerile și criticile aici, pe www.opinie.ro .