Somajul in randul tinerilor- o problema europeana, o solutie individuala

Our Rating

1

Somajul în rândul tinerilor mai ales în segmentul de vârstă 18-25 de ani este o problemă dar şi o preocupare la nivelul Uniunii Europene. În România datele statistice arată că acest fenomen se aproprie de 20 %. Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie ar fi multe dar propun să concentrăm această discuţie spre diminuarea efectelor  pe termen lung.

O soluţie care se poate aplica în rândul elevilor de liceu ar fi ca la nivel naţional să existe o platformă online accesibila de către orice elev prin care el să poată realiza chestionare şi teste utilizate în  consiliere profesională care la solicitarea personală sau inserată în actul de învăţare , sa fie discutate cu psihologi sau cu alte cadre specializate din învăţământ sau din domenii conexe. Aceste teste se pot realiza printr-un soft special creat în acest scop, prin îndrumarea de către o persoană autorizată iar rezulatele ce vor fi centralizate consider ca pot deveni statistici ce ar ajuta educaţia din România să evolueze. Nu am căutat foarte mult dar bănuiesc că acestea sunt stipulate undeva în procesul învăţământ dar nu cred că la acest nivel şi nu cred ca i s-a acordat destulă atenţie. Cred că un punct de vedere ştiinţific, obiectiv din care sa reiasă capacităţile elevului, abilităţile devoltate cât şi cele care pot fi în viitor dezvoltate spre domenii ocupationale unde va produce performanţă generând  o performanţă individuală continuă,  este un plus necesar.

Dinamica  pietei muncii, cerintele si evolutia tehnologica în acest moment sunt extraordinar de rapide iar provocarile se schimbă de la o generaţie la alta, de la un ciclu de liceu la altul. Aceste aspecte fiind în continuă schimbare este important pentru individ ca înca de la pregatirea lui ca viitor participant în această piaţă, să îsi clarifice opţiunile, posibilităţile de reorientare şi reconversie profesională.

Pentru orice feed-back, propuneri, aprecieri, critici – comment, mesaj. Am incredere că orice voce sau idee se poate face auzită!

Flavius Varşendan

Preşedinte TSD Municipiul Aradpt opinie