UN PREȘEDINTE AL TINERETULUI SOCIAL DEMOCRAT ALES DE TINERII DIN ROMÂNIA?

996567_674376105923079_687058868_n

Nu-mi pot scoate nici acum din minte cozile cu mii de tineri care așteptau deciși să voteze împotriva candidatului PSD în 16 noiembrie 2014. Atât de hotărâți erau că, așa cum mi-a povestit cineva, niște tineri din Focșani ajunși într-un city break la Viena și-au sacrificat o zi pentru a pune ștampila pe candidatul dreptei.

Pentru mine, acel moment este semnul unui mare eșec. Nicicând nu a fost mai mare ruptura dintre tinerii României și Tineretul Social Democrat. Nicicând nu am simțit mai puternic că, deși este multă energie și multă prietenie în TSD, un moment al trezirii la realitate este obligatoriu, dacă vrem să scăpăm de povara irelevanței.

Dacă organizația nu funcționează, dacă nu îi reprezintă pe tinerii de stânga, dacă nu are curaj să vorbească pe limba lor, să articuleze ce îi frământă, să se lupte chiar cu organizația de seniori pentru idei, independență și libertate de exprimare va conta mai puțin cine este sau cine va fi Președinte la TSD.

Iar TSD nu poate fi restartat fără reconectarea cu tinerii de stânga. De aceea eu propun ca viitorul Președinte al TSD să fie votat de toți tinerii între 18 și 35 ani care cred că merită să-și spună părerea. 

Este un gest simbolic, o recunoașterea a ce s-a greșit în ultimii ani, dar mai ales o privire către ce vrem să fim. Întindem o mână sinceră către cei pe care vrei nu doar să îi reprezentăm, dar și să să îi avem alături. Așa cum văd eu, TSD trebuie să fie mai mult o mișcare reală a tinerilor, activă în comunitate, în primul rând civică și mai apoi politică, lucrând cu toți cei care au idei și proiecte care au legătură cu crezul nostru.

Cum s-ar putea face asta? Eu spun că simplu. Deja vom alege Președintele PSD prin votul tuturor membrilor. Pe baza acestei experiențe vom vota și Președintele TSD, cu un mic adaos.

Eu vreau ca toți cei interesați să poată vota. Vreau ca, după ce semnează că împărtășesc principiile social-democrate, să poată vota doar cu buletinul. Avem suficienți IT-iști buni ca să ne asigurăm că nu vom avea vot multiplu sau alte trucuri. Avem suficiente locații ca să nu crem aglomerație. Sunt Secretar General al TSD, știu că avem capacitatea organizatorică de a duce acest proiect cu bine la capăt. Cu cât mai mulți vor vota, cu atât mai bine va fi pentru TSD și pentru PSD. Cu acești oameni vom dezbate proiectele, cu ei ne vom construi cărămădă cu cărămidă relevanța în spațiul public.

Vreau să votăm idei, moțiuni, nu persoane. Până la urmă, dacă nu există idei alternative, dacă nu ne provocăm unii pe alții, exercițiul este doar unul de imagine. Vreau ca, înaintea acestui vot, să avem cu adevărat prima dezbatere substanțială pe care TSD o propune la nivel de societate în ultimii ani. Eu am lansat deja în dezbatere niște idei și mă aștept ca alții colegi să mi se alăture.

Cred cu tărie într-un TSD independent, pe picioarele lui, curajos și deschis către societate, către tineri. Alegerile deschise sunt pentru noi un nou început. 

Tesediști sau nu, tineri de tot felul, mă interesează foarte mult părerea voastră despre această propunere. Vă place? Credeți că merită pusă în aplicare?