TSD, curaj!

Cloud 1

Am reflectat zilele acestea, în turneul meu prin țară, la situația actuală a organizației de tineret. Pot spune, după doi ani de secretar general și după alții trei de coordonator al Ligii Studenților, că îmi cunosc foarte bine colegii și organizația. Când parcurgi câte 6-700 de km pe zi, pe drumurile din România, ai timp să te gândești și să analizezi din toate perspectivele TSD-ul. Sunt printre puținii membri, încă la TSD, care au participat la școala politică organizată de Victor Ponta în 2006. De atunci și până acum, în cei aproape 10 ani, mi-am petrecut mult timp cu colegii și prietenii din TSD, le-am ascultat grijile, dorințele, idealurile și le-am împărtășit valorile. I-am ajutat acolo unde am putut și i-am criticat atunci când am crezut că greșesc.

Am organizat împreună zeci de evenimente, am fost cu ei în toate campaniile, am organizat caravane cu sute de tineri, școli politice, traininguri – practic, TSD a reprezentat principala mea familie în acești aproape 10 ani (am ținut în brațe mai mult perna din hotelurile din țară decât pe propria soție în această perioadă; noroc că e înțelegătoare). Ca un scurt exemplu, doar campania locală din 2012 a însemnat 140 km de mers pe jos în 8 județe, 10.000 de km parcurși de mașini și autocare în deplasări, 5000 de litri de motorină consumați, 100.000 de materiale electorale distribuite, toate acestea într-un efort colectiv al echipei mele.

Un lucru este cert: am căpătat suficientă experiență încât să pot trage concluziile următoare, concluzii susținute de tinerii din toată țara.

Noul TSD trebuie să devină puntea de legătură dintre PSD și actuala generație de tineri care se uită cu suspiciune la politică.

Noul TSD nu are cum să fie reprezentativ și performant cât timp nu reflectă aspirațiile tinerilor din România. Ca să fie auzit și ascultat, TSD trebuie nu doar să spună ceea ce vor să audă tinerii, dar și să demonstreze că acționează în virtutea acestui spirit. Dacă tinerii vor independență și democrație, atunci și TSD trebuie să etaleze în discursul și comportamentul său aceste valori.

Congresul Noului TSD trebuie să fie o bătălia deschisă a proiectelor de viitor, care să contribuie la restartul de care partidul are atâta nevoie. Schimbarea nu trebuie mimată, controlată, ci încurajată.

Noul TSD trebuie să își recunoască și să își asume rolul în comunicarea online a partidului și în încurajarea formării de comunități online active, a unor mișcări de tip grassroots care să genereze un curent de susținere autentică în mediul online. Descentralizarea trebuie să fie un principiu esențial în activitatea de comunicare în social media a tinerilor social-democrați, dacă vrem să recuperăm și să tratăm cu sinceritate tinerii din această țară.

Noul TSD trebuie să încurajeze critica și libertatea de exprimare în interiorul partidului (TSD și PSD nu trebuie să fie conduse prin execuție, ci prin consens). Democrația și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale ce trebuie promovate și încurajate.

Noul TSD trebuie să fie folosit de partid ca avangardă pentru idei și proiecte de stânga (legate de zona curentelor ecologiste, feministe, chiar radicale de stânga). Suntem cel mai bun laborator pentru a testa reforme și proiecte, în rândul unei categorii care dă și va da tonul în societate. Prea puține decizii se iau gândindu-se impactul lor în rândul tinerilor.

Pentru a construi un TSD cu adevărat puternic, credibil și atractiv, Noul TSD trebuie să vorbească cu tinerii și pe înțelesul lor. Din nefericire, în ultima perioadă proiectele promovate nu au fost cele așteptate de către tineri, cu toate că sunt foarte multe idei care au tot fost vehiculate în cadrul întâlnirilor din țară.

 • combaterea sărăciei în rândul tinerilor prin mărirea salariului minim pe economie (conform ultimelor statistici unul din doi tineri este sărac);
 • construirea unui program real de intenrship pentru toți tinerii (atât din mediul universitar, cât și din liceele tehnologice) pentru eliminarea sintagmei ”dacă nu ai experiență nu te pot angaja”;
 • asigurarea accesului real la educație și sănătate pentru tinerii din mediul rural;
 • subvenționarea transportului privat de către consiliile județene și Ministerul Transporturilor (pentru un tânăr cu 1.000 de lei venit, costul de 100 lei/lună pentru transport reprezintă foarte mult);
 • regândirea programului Prima Casă pentru a facilita accesul la acesta și pentru tinerii cu venitul minim (o familie tânără are un venit de aproximativ 2.500 de lei pe lună, iar rata la prima casă este de 1.200 de lei, mult prea mult pentru a putea supraviețui și cu celelalte cheltuieli lunare);
 • stimularea natalității prin programe de sprijin pentru tinerele familii;
 •  promovarea unui program de tipul Primul Job;
 •  încurajarea structurilor asociative la locul de muncă pentru combaterea abuzurilor (în România doar în domeniul IT avem aproximativ 100.000 de tineri care nu au structuri asociative sindicale).

Acestea sunt doar câteva idei pe care le-am auzit și dezbătut în ultimele luni. Întrebarea este cum facem ca ele să fie vizibile în dezbaterea mai largă din partid.

Totodată, așa cum spuneam, în TSD pot fi testate și idei mai radicale, idei care sunt dezbătute de mai mult timp de toată stânga europeană. Nu avem de ce să ne temem de dezbaterea de idei și nu avem de ce să evităm subiecte. Nu putem opune deschiderii care există astăzi în rândul tinerilor conturul unei gândiri șablon, de tip tradiționalist.

 • legalizarea drogurilor ușoare;
 • dezincriminarea prostituției pentru combaterea traficului de persoane prevenirea răspândirii bolilor cu transmitere sexuală (pe 11 august Amnesty International a propus dezincriminarea prostituției în vederea combaterii abuzului, violenței și discriminării);
 • recunoașterea parteneriatului civil între persoane de același sex;
 • promovarea reală a drepturilor femeilor și combaterea violenței (pentru a evita cazuri precum cel de la Vaslui).

Toate acestea și multe altele cu care o să revin în perioada următoare sunt idei de dezbătut și de promovat.

Este o provocare pentru noua conducere TSD să-și asume un set de valori și proiecte pe care să le îmbrățișeze și de la care să nu se abată. Pentru a avea succes, Noul TSD trebuie să pornească pe un nou drum, un drum al democrației, al libertății de exprimare, al descentralizării și al independenței. Este un fapt care trebuie să se întâmple și este nevoie de curaj și de perseverență pentru că probabil, așa cum bine știu, rezistența la schimbare va fi mare.