Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus în Parlament prima inițiativă pentru stimularea natalității în România prin implicarea directă a autorităților locale

natalitate

Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus în Parlament astăzi, 1 septembrie a.c., prima inițiativă legislativă pentru stimularea natalității în România prin implicarea directă a autorităților locale.

Proiectul de lege prevede acordarea posibilității unităților administrativ teritoriale de a oferi părinților o indemnizație lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, pe lângă cea asigurată din bugetul de stat, de către Ministerul Muncii. De asemenea, inițiativa are în vedere și asigurarea unei sume de bani pentru sprijinirea întemeierii unei familii, pentru tinerii căsătoriți.

“ În calitate de medic pediatru consider că natalitatea trebuie stimulată prin susținerea familiilor care doresc să aibă copii direct de către autoritățile locale prin asigurarea unui sprijin material. Această lege are rolul de a suplimenta indemnizația lunară susținută de Guvern pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani de fiecare unitate administrativ teritorială, în funcție de bugetul local”, a declarat Tamara Ciofu.

Conform proiectului de lege, primăriile care au înregistrat un spor natural negativ în cursul ultimilor 3 ani calendaristici pot acorda pentru anul următor, prin intermediul serviciilor de asistență socială și în limitele bugetelor locale indemnizații pentru a promova dezvoltarea familiei.

Condițiile și documentele necesare pentru acordarea indemnizației vor fi stabilite la nivelul unităților administrativ-teritoriale prin hotărârea consiliului local.